11 Ağustos 2009 Salı

berlin panteri'nin arjantin tangosu

benim gibi turgay şeren'in kaleciliğini izleyemeyenlerdenseniz(türkçe'mize bakın); onun tvdeki gafları dışında pek birşey bilmemeniz normal. futbolculuğu döneminde kalede harika işler çıkaran, hatta almanlar tarafından bir almanya maçında gösterdiği harika performans sonucunda "berlin panteri" lakabını almış, ünü yurt dışına yayılmış biridir turgay şeren. birçokları tarafından türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi kalecisi olarak görülüyor. benim asıl anlatmak istediğim ise; pek kimsenin bilmediği ve hayli ilginç olan bir transfer hadisesi.

milli lig dönemi başlamadan önce; 1959 senesinde turgay şeren'e gelen bir transfer teklifi, geldiği yer bakımından oldukça ilginç. ta güney amerika'dan, buenos aires'in sahiplerinden biri olan river plate'ten gelmiş bu teklif. turgay şeren'de atlamış uçağa gitmiş buenos aires'e. orada river'ın iki hazırlık maçında oynaması yetmiş arjantinli'leri kendisine hayran bırakmasına. river'ın botafogo'yu 2-1 yendiği ve mar del plate ile 0-0 berabere kaldığı maçlarda oynamış berlin panteri. hani millet olarak böyle fırsatları tepmekte üstümüze yoktur ya; aynen öyle olmuş ve dönemin galatasaray başkanı sadık giz, ani bir kararla transferin önün kesmiş ve turgay şeren galatasaray'a geri dönmüş.


futbol piyasasında fabrika görevi üstlenmiş ülkelerden olan arjantin'e ülkemizden oyuncu yollamak harika olmaz mıydı? güney amerika'dan avrupa'ya uzanan köprüde bu sefer istikametin tam tersi olması heyecan verici olurdu. belki de unutulmazlar arasındaki yerini alacaktı şeren ama olmamış bir şekilde. düşünmesi bile heyecan verici bu transferin son anda engellenmiş olmasıda ayrı bir tartışma konusu.


şeren hakkındaki başka bir ilginçlikte; asıl isminin türkay sabit şeren olması. bu ismi ona ulusumuzun babası gazi mustafa kemal atatürk vermiş fakat galatasaray lisesi'nde okurken fransız hocalarının ismini turgay olarak telaffuz etmesinden dolayı; turgay olarak anılır olmuş. nüfus kağıdında türkay sabit şeren yazmaktadır. berlin panteri hakkında söyleyeceklerim bunlardı sevgili okurlarım... kalın sağlıcakla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder