11 Ağustos 2009 Salı

8-10 maçlık sasu efsanesi!

sayın bedri baykam'ın kaleminden okudum yıllar önce eğlenceli futbolu: "ah abi ilhan'ı bi oynatsalardı". adı ilginçti, yazdıkları ilginçti. 2002 dünya kupası maceramızı ve türk futbolunun 2002'ye kadarki dönemini anlatan usta kişilik, tadı damağımda kalan ve benzeri olmayan bir kitap yazmıştı o dönem. kitap kimseye vermeye kıyamadıklarım arasındaki, yerini hala koruyor.

işte ilk defa o kitapta rastlamıştım sasu'ya. dünya'nın hiç bir yerinde toplam 8-10 maç oynayıpta 30 küsür yıl sonra hatırlanan, konuşulan başka futbolcu olmamıştır diyor baykam. top tekniği üst düzeyde bir futbolcuymuş. serbest vuruşları ve kornerden attığı golleriyle kısa sürede hafızalarda yer etmiş romen futbolcu geldiği 70/71 sezonunda.

öyleki; istanbul'da uçaktan iner inmez formayı giyip falsolu frikiği yapıştırmış galatasaray filelerine ali sami yen'de. neredeyse oynadığı her maçta bir serbest vuruş golüne imza atıyormuş. hatta çok ilginç bir olay: ankaragücü'ne şimdiki inönü stadı'nda kornerden attığı gol hakem tarafından geçerli sayılmamış. futbol çevreleri, golün sayılmama gerkçesini hakemin daha önce kornerden atılan bir gol görmemesine yorumlamışlar.


sasu'nun serbest vuruşunu çelebilen bahtiyar kalecilerimiz, seken toplarda kalelerinde gol görmekten kurtulamamışlar. sasu'nun oynadığı 7 maçta 4 gol 6 asist yaptığı belirtiliyor bazı kaynaklarda.
can bartu kendisi için:"avrupa'da bile onun gibi bir frikikçiye hiç rastlamadım" demiş.

8-10 maç oynamasının arkasında yatan sır ise sasu'nun psikolojik sorunları olmuş. sürekli romanya'daki eşinin kendisini aldattığını düşünüyormuş ve bir gün apar topar yeşilköy havaalanına gitmiş ve bir daha da görülmemiş. 2-3 ay gibi kısa bir süre kalsada, attığı, attırdığı ve oynadığı futbolla türk futbol tarihine adını yazdırmayı başarmış. (1983 yılında vefat etmiş.)



kişisel: sasu yerine beckham olsa şimdi takımınızda. aynı onun gibi az oynasa, atsa frikiği korneri sasu kadar. onu da sever mi acaba şimdiki yeni nesil futbolseveri?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder